Hviezda sládkov
Ocenenie špičkovej kvality!
Hviezda sládkov je nový typ hodnotenia slovenských prevádzok, zameraný na celkovú starostlivosť o pivo. Hviezdu udeľujeme vždy na jeden kalendárny rok a je garantom špičkovej kvality. Dostať ju môžu naozaj len tí najlepší.
Hviezdne desatoro
Kam s ním? Do chládku a do čista!
Pivu nesvedčí teplo ani prílišná zima, optimálna teplota pre skladovanie je medzi 5 a 10 stupňami Celzia. Miestnosť musí mať umývateľnú podlahu a steny. V podniku sa spolu s pivom neskladujú žiadne nebalené potraviny.
Dobré je len čerstvé a správne nasýtené
Pre kvalitu piva a jeho čerstvosť je dôležitý hnací plyn. Skvele chutí len to, ktoré je čerstvé a správne nasýtené. Pre všetky sudové pivá je ideálna zmes oxidu uhličitého a dusíka, a to v pomere 1:1. Prípadne čistý oxid uhličitý. Tankové pivo sa tlačí štandardne vzduchom, ktorý však neprichádza do kontaktu s pivom. Vzduch nie je dobrý pre pivo vôbec, spôsobuje jeho zvetrávanie.
Čisté trubky sú základ
Bez čistých pivných ciest nikdy hviezdne pivo nenačapujete. Naopak. Môže byť zakalené, s nedobrou chuťou. Pivné cesty sa v správnom podniku preplachujú vodou každý deň. Sanitácia pivného vedenia sa robí najneskôr po štrnástich dňoch, pri tankovom pive každý týždeň. Odborné firmy každú návštevu zaznamenajú v sanitačnej knihe. Kto sa nestará, nemá u nás šancu!
Saponáty nepoužívame!
Pivo pijeme z pohárov a tie si zaslúžia exkluzívnu starostlivosť. V hviezdnych podnikoch sa používajú zásadne špeciálne umývacie prostriedky určené na pivné sklo a výčapník vždy po ich použití pohár dodatočne ostrekne čistou vodou. Naši inšpektori sa na to zameriavajú.
Výčap, brána piva k zákazníkovi
Výčapný pult je srdcom každého podniku a musí žiariť čistotou. Hviezdni výčapníci sa oň pravidelne starajú a udržiavajú ho v perfektnom stave. Čistia tak výčapný stojan, ako aj kohúty a samotný výčapný pult.
Striedanie zakázané: Kde je pivo, nie je limo
Dôležité pravidlo pre hviezdne pivo: nepúšťať do pivných rúrok sladené ochutené nápoje. Striedanie je prísne zakázané! Limonády totiž negatívne ovplyvňujú kvalitu piva. Majú mať vlastnú cestu na výčapný pult. Kto strieda, ten na hviezdu nemá.
Do chladného mokrého pohára, prosím
Pivo sa čapuje vždy do čistého, vychladeného a mokrého pohára.
Teplé, malo by sa vychladiť!
Všetky chute v pive vyniknú iba vtedy, ak je podávané pri odporúčanej teplote. Tá sa pre svetlé pivá plzenského typu pohybuje okolo 7 °C (+/− 1°C).
Výčapník, najdôležitejší degustátor
Výčapníci v podnikoch s Hviezdou sú riadne vyškolení nielen v starostlivosti o pivo a výčapných zručnostiach, ale dobre tiež vedia, ako má pivo chutiť. Pravidelne kontrolujú jeho chuť aj vôňu. A čapujú len to, o ktorom sú na 100 percent presvedčení.
Len z čerstvého suda
Správny výčapník sleduje, ako dlho má narazené pivné sudy, a dá na odporúčanie od poradcu rozvoja obchodu, dokedy má pivo vyčapovať. Len tak bude mať vždy maximálnu kvalitu. Prevádzka nikdy neponúka pivo staršie, aj keby ešte nebolo „po záruke“.
Ako získať Hviezdu sládkov?
Chcete, aby sa vaša piváreň alebo reštaurácia pýšila titulom Hviezda sládkov?
Kontaktujte nás, my vašu prevádzku navštívime
a začneme vašu cestu za Hviezdou.
Kam zájsť na dokonale ošetrené pivo?
Vyberte si na mape miesto alebo podnik, kde sa o pivo perfektne starajú.Naša mapa vám ukáže cestu!
Zoznam ocenených podnikov