Po 30 rokoch mení Birell Svetlý svoju receptúru! Jeho chuť tak bude plnšia a ešte bližšia klasickému pivu

19. 04. 2022
po-30-rokoch-meni-birell-svetly-svoju-recepturu-jeho-chut-tak-bude-plnsia-a-este-blizsia-klasickemu-pivu

Bratislava, 19. apríla 2022 – Najpredávanejšie nealkoholické pivo na Slovensku[1] Birell Svetlý má novú receptúru. Sládkovia použili pri jeho varení viac druhov sladu, upravili chmelenie aj proces rmutovania. Výsledkom je bohatšia chuť, plná zlatá farba a výrazná chmeľová aróma Birellu, čo vyhovuje súčasným chuťovým preferenciám pivárov. Nová receptúra približuje populárny variant Birell Svetlý ešte viac chuti klasického piva plzeňského typu.

Nošovickí sládkovia uvarili prvú várku jedinečného piva Birell v roku 1992. Počas troch desaťročí sa stalo jedným z najobľúbenejších slovenských nealkoholických pív. Nazbieralo mnoho ocenení v zahraničí aj u nás, ako napríklad ocenenie Nealkoholické pivo roku 2020 v prestížnej degustačnej súťaži Slovenská pivná korunka. Pre mnohých sa stalo synonymom pre nealkoholické pivo.

Tento rok sa Plzeňský Prazdroj Slovensko rozhodol zareagovať na meniace sa preferencie spotrebiteľov a zmenil receptúru najpredávanejšieho variantu – Birell Svetlý. Slovenskí pivári dnes totiž viac ako predtým dávajú prednosť chuťovo plným, zaujímavým pivám. V posledných rokoch tak vzrástla spotreba balených ležiakov o viac ako desať percent a rovnako dynamicky rastie aj spotreba chuťovo bohatých špeciálnych pív. 

„Ľudia si dnes chcú pivo predovšetkým vychutnať. Bez ohľadu na stupňovitosť alebo obsah alkoholu očakávajú, že sa stane príjemnou súčasťou posedenia s priateľmi. Pivo sa stáva témou ich konverzácií, vnímajú rozdiely, dokážu oceniť jednotlivé chute aj celkový dojem.  Preto sme sa rozhodli v tomto duchu vylepšiť aj naše nealkoholické pivo. Vyskúšali sme množstvo alternatív, ako urobiť Birell zaujímavejším a celkovo bohatším. Sme presvedčení, že pivo, ktoré sme uvarili, uspokojí aj tých najväčších pivných fajnšmekrov,“ vysvetľuje Roman Trzaskalik, marketingový riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Aj v novej receptúre sládkovia používajú desiatkami rokov preverené unikátne kvasinky, ktoré stoja za skutočne pivovou chuťou Birellu. Tie tvoria počas procesu kvasenia a zrenia len veľmi nízke množstvo alkoholu a pritom produkujú chuťovo dôležité látky, rovnako ako pri výrobe alkoholických pív. Nový Birell Svetlý je ale celkovo bohatší, má tmavšiu farbu a plnú sladovú chuť s tónmi karamelu. Zachováva si pritom veľmi dobrú piteľnosť. Sládkovia pridali k plzeňskému sladu aj slad karamelový a slad farebný, čo obohatilo chuť a zároveň prispelo k plnšej zlatej farbe nového Birellu. Pridaním chmeľu Sládok po skončení chmeľovaru, získalo pivo okrem vyššej horkosti aj nádhernú chmeľovú arómu. Pozitívny vplyv na plnosť chuti a celkový zážitok má aj nový spôsob rmutovania, vďaka ktorému sa do piva dostáva viac chuťovo významných látok. Nový Birell sa preto svojou chuťou, vzhľadom aj arómou ešte viac priblížil dobrým alkoholickým pivám plzeňského typu.

Vylepšená receptúra je výsledkom spolupráce sládka Plzeňského Prazdroja Iva Kaňáka, dnes riaditeľa Pivovaru Radegast (ktorý stál aj pri tvorbe pôvodnej receptúry), sládka Tomáša Pokorného, ktorý má v Plzeňskom Prazdroji na starosti inovácie a nošovického sládka Petra Kwaczka. 

Distribúcia tohto nového nealkoholického piva Birell do slovenských obchodov a pohostinstiev bola zahájená na začiatku marca.


[1] Podľa predaja v objemoch za rok 2021 v maloobchode. Zdroj: Nielsen.