Výsadby drevín v rámci projektu Pre jačmeň opäť pomôžu základnej surovine na výrobu piva

04. 12. 2024
vysadby-drevin-v-ramci-projektu-pre-jacmen-opat-pomozu-zakladnej-surovine-na-vyrobu-piva

Bratislava, 04. december 2024 – Zmena klímy a výkyvy počasia majú vážny dopad na pestovanie sladovníckeho jačmeňa, hlavnej suroviny na výrobu piva. Plzeňský Prazdroj preto svojím projektom Pre jačmeň prepojil pivovarníkov, pestovateľov a odborníkov na agrolesníctvo s cieľom pomôcť tieto negatívne trendy zvrátiť. Od roku 2022 uskutočnil celkovo 10 výsadieb drevín v slovenských poľnohospodárskych družstvách, ktoré sa do iniciatívy zapojili, aby pomohli pôde prosperovať. Posledné výsadby v tomto roku sa teraz uskutočnili v okolí Nitry.

 

Pestovanie sladovníckeho jačmeňa má na území Slovenska bohatú tradíciu, no posledné obdobie čelí výzvam, pre ktoré ho do budúcna ohrozujú. Ide totiž o plodinu mimoriadne citlivú na výkyvy počasia a meniacu sa klímu. Preto prišiel Prazdroj v spolupráci s odborníkmi z Nadácie Ekopolis a s expertmi z Národného lesníckeho centra pred tromi rokmi s projektom Pre jačmeň. Projekt na podporu udržateľného pestovania jačmeňa na Slovensku pomáha lokálnym farmárom, ale aj okolitej prírode. Je postavený na princípoch agrolesníctva, teda pestovania poľnohospodárskych plodín v kombinácii s drevinami na tej istej ploche. Cielene podporuje výsadbu drevín v lokalitách, kde budú mať najväčší dopad na posilnenie schopnosti pôdy zadržiavať vodu, zabránia pôdnej erózii a odnosom najúrodnejších častíc pôdy a zároveň prispejú k posilneniu biodiverzity a zmierňovaniu mikroklimatických extrémov.

 

V týchto dňoch sa pod záštitou projektu Pre jačmeň uskutočnili dve výsadby. Prebehli v poľnohospodárskych družstvách ZAD Dvory nad Žitavou, kde pribudlo až 500 drevín, a to topoľ čierny a topoľ biely, a PPD Prašice, kde bolo vysadených 60 kusov drevín vrátane topoľov, pagaštanov a jarabín. Dreviny boli zasadené na okrajoch pôdneho bloku a pozdĺž poľnej cesty polí. Posledná výsadba prebehne v PD DEVIO Nové Sady na jar 2025. Tu bude vysadených 120 kusov drevín, medzi ktorými sú lipy malolisté a veľkolisté, brezy, javory, jablone a hrušky.

 

„Počas uplynulých troch rokov sme otvorili diskusiu o budúcnosti udržateľného pestovania sladovníckeho jačmeňa na Slovensku spolu s farmármi a odborníkmi z rôznych oblastí. Projekt Pre jačmeň priniesol konkrétne riešenia pre prispôsobenie pôdy klimatickým zmenám. Teší nás, že sme v tomto roku mohli realizovať až päť výsadieb v štyroch lokalitách,“ uviedol Ivan Tučník, vedúci projektu za Plzeňský Prazdroj Slovensko.

 

„Sme hrdí na to, že sme vytvorili unikátny model spolupráce, ktorý ukázal, ako môžeme efektívne čeliť dôsledkom klimatických zmien, a aj to, že bol oň zo strany pestovateľov záujem,“ doplnil Martin Gálik, programový manažér Nadácie Ekopolis.

 

Prazdroj si na kvalite surovín zakladá a zároveň sa ich snaží nakupovať čo najbližšie k svojmu pivovaru. „V roku 2023 sme nakúpili 100 % sladovníckeho jačmeňa od lokálnych dodávateľov, celkovo šlo o vyše 27-tisíc ton. V roku 2024 sa tento objem navýši na 30 500 ton,“ vysvetľuje Ivan Tučník.

 

Okrem toho, do roku 2030 má spoločnosť za cieľ nakupovať všetky poľnohospodárske suroviny od farmárov s udržateľným spôsobom produkcie a zásadne znížiť svoju uhlíkovú stopu v dodávateľskom reťazci. Aj preto hľadá spoločne s farmármi a odborníkmi cesty, ako pri pestovaní využívať nové prístupy, ktoré by pomohli zachovať dlhoročnú tradíciu pestovania sladovníckeho jačmeňa.

 

Zaujímavosti o sladovníckom jačmeni a slade

 

  • Slad nie je tekutina, ide o naklíčené a usušené obilné zrnko.
  • Slad je jednou zo základných surovín pri výrobe piva. Prevažne sa na jeho výrobu používa práve jačmeň.
  • Jedno steblo jačmeňa môže mať v priemere 26 využiteľných zŕn.
  • Na výrobu jedného pollitráka piva sa môže spotrebovať v priemere 2 500 -  3 000 zrniek sladu, čo je dohromady približne 95 gramov.
  • Výroba sladu trvá obyčajne 10 dní, v sladovni vo Veľkom Šariši je na jeho výrobu potrebných približne 3,5 litra vody na kilogram sladu.